Pigment


Pigment vlekken? Bij Salon Heike leggen we het uit:

Pigmentvlekken komen veel voor, met name in het gezicht en in de hals. De ene persoon heeft er meer aanleg voor dan de ander. Zonlicht is een belangrijke factor bij het ontstaan van pigmentvlekken. Hoewel deze vlekken niet gevaarlijk zijn, willen veel mensen het graag behandelen. 

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigment, ook wel melanine genoemd, is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen. Deze melanine korreltjes geven een bruine kleurstof af aan de opperhuid. Bij Salon Heike focussen wij dus ook altijd goed op de vorm van pigment. Denk hierbij aan, pigment wat er jouw hele leven al zit. Of pigment wat gedurende de jaren is ontstaan. Dat laatste is iets wat wij goed kunnen behandelen. Dit pigment kan er zitten door bijvoorbeeld een zwangerschap, of hormonale schommelingen. Vergeet ook absoluut de zon niet. De zon is een boos doener bij veel soorten pigment. De zon zorgt ervoor dat jouw huid meer van dit soort cellen gaat maken, waardoor je dus bruin wordt wanneer je in de zon hebt gezeten. Dat jouw huid pigment aanmaakt is niet zomaar, het heeft een functie. Het beschermt jouw huid namelijk tegen UV straling.  

Op het moment dat pigment wordt geprikkeld, kan het een overreactie geven. Er wordt dan te veel pigment aangemaakt, waardoor de bruine kleurstof onregelmatig wordt verdeeld over de huid. Dat resulteert in pigmentvlekken. Het aanmaken van te veel pigment wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd.
Niet alleen de zon kan pigment prikkelen tot een overreactie. De aanmaak van melanine kan ook gestimuleerd worden door: Zoals hierboven genoemd, hormonale schommelingen, zwangerschappen, medicijnen, met alcohol of parfum in de zon zitten.

Verschillende dingen kunnen onder de benaming pigmentvlekken vallen:

  • Pigmentvlekken kunnen gewone sproeten zijn (ephelides)
  • Zongerelateerde pigmentvlekken die niet verdwijnen (zoals sproeten kunnen in de winter)
  • Samenvloeiende pigmentvlekken, melasma genaamd

Welke soorten pigmentvlekken zijn er?

Alle pigmentvlekken zijn het gevolg van overproductie van pigment in de huid, maar je kan de verschillende soorten nog verder onderverdelen naar hoe ze eruitzien. Over het algemeen wordt er over twee soorten pigmentvlekken gesproken:

1) Donkere of bruine pigmentvlekken: Donkere pigmentvlekken kunnen eruit zien als sproeten, verschillende vlekken zijn die “samensmelten” of bultjes zijn met pigmentafwijkingen. Hoewel ze vaak met elkaar verward worden, zijn sproeten en pigmentvlekken niet hetzelfde. Sproeten kunnen komen en gaan, terwijl pigmentvlekken een blijvende toestand zijn.

2) Witte pigmentvlekken: Daarnaast bestaan er ook andere soorten pigmentvlekken, die het gevolg zijn van een onderproductie van pigment in de huid. Hier ontbreekt er melanine (pigment) in de huid, wat eruit ziet als witte pigmentvlekken. (Haal dit niet door de war met een eventuele huidschimmel. Bij twijfel adviseren wij bij Salon Heike altijd om dit goed te laten nakijken).

Voorkomen van pigmentvlekken

Het beste wat je kan doen om pigmentvlekken te voorkomen is je huid tegen de zon beschermen. Denk aan je zonnebrandcrème (spf50) en blijf tijdens de gevaarlijke uren midden op de dag liever in de schaduw (tussen 12:00 en 16:00). Je zorgt eigenlijk het beste voor je huid door altijd een spf te gebruiken – daarom smeren steeds meer mensen hun gezicht elke dag in met een goede spf, omdat dat tekenen van veroudering zoals pigmentvlekken voorkomt. Een spf beschermd niet alleen tegen uv-a licht maar ook tegen uv-b. Denk aan de stralingen die van jou telefoon of laptop komen.

Pigmentvlekken behandelen bij Salon Heike:

Pigmentvlekken zijn bijna altijd onschuldig. Toch kiezen mensen ervoor om ze te laten verwijderen, uit cosmetisch oogpunt. De meeste mensen vinden dit namelijk toch niet mooi staan in het gezicht of op het lichaam. De behandelaars bij Salon Heike zijn gespecialiseerd in de behandeling van pigmentafwijking. We maken daarbij gebruik van verschillende soorten behandelingen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld meso-therapie of microneedling met als tussenvloeistof de Skin Boosters.

Wil jij advies voor jouw pigment bij Salon Heike?

Heb jij pigmentvlekjes waar je je aan stoort en wil je dat daar eens door een professional naar gekeken wordt? Plan een gratis intakegesprek in bij Salon Heike. Samen met jou bespreken we de mogelijkheden en behandelingen die voor jou geschikt zijn. Wij doen helaas geen telefonische intake gesprekken als het aankomt op ”pigment”. Dit omdat het pigment altijd bij ons in het echt bekeken moet worden voor het juiste advies. Neem vrijblijvend contact met ons op door middel van ons telefoonnummer of ons e-mail adres.

Gerelateerde blogs

Brow bar

Brow bar

Een wenkbrauw kan optisch je ogen liften en jou een mooie gezichtsuitdrukking geven….

Pigment

Pigment

Pigment, ook wel melanine genoemd, is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen….

Scroll naar boven